Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Alexander Wiberg: Jag älskar belgiska loafers

Om man tycker om tassel loafers tycker man troligtvis även om belgiska loafers. Den är ännu lite nättare – mer feminin om man så vill – och kronan på verket är den ofta förekommande lilla rosetten på skon. Bara de modigaste lejonen bär dessa.   Sannolikheten att Måns skulle ta på sig de här får […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-03-27 10:09  |  Lästid: 3 minuter

Om man tycker om tassel loafers tycker man troligtvis även om belgiska loafers. Den är ännu lite nättare – mer feminin om man så vill – och kronan på verket är den ofta förekommande lilla rosetten på skon. Bara de modigaste lejonen bär dessa.

 

Sannolikheten att Måns skulle ta på sig de här får ses som minimal, men det är ofta en bra måttstock för mig: det Måns inte tar på sig uppskattar ofta jag, och det jag uppskattar skulle Måns i vissa fall hellre elda upp än bära. Så är nog fallet med just belgiska loafers.


Loafern är relativt ung men ändå äldre än sin kusin tasseln. Som namnet antyder var det en belgare, Henri Bendel, som skapade modellen på 40-talet. Han tog helt enkelt en nätt loafer och satte en minimalistisk rosett på den. För att få hög kvalitet behövde han en konstruktör varpå han vände sig till anrika Belgian Shoes vilka har en skotillverkningshistoria på flera hundra år. Skon syddes reverserat genom att tyget fästes på sulan och sedan vände man den ut-och-in för att försäkra sig om ett sömlöst resultat.

Originalskon kännetecknas av en mjuk och skön känsla, i nära kontakt med foten. Belgian Shoes gör alltså fortfarande modellen för hand på 110 East 55th Street i New York. Flera andra tillverkare har kopierat modellen och italienska Velasca har till och med gjort en randsydd modell i samarbete med stiloraklet Fabio Attanasio från The Bespoke Dudes. Vi, eller snarare jag, anser att i vissa utföranden kan man bära modellen till kostym, till och med smoking. Till ett par uddabyxor och kavaj finns det inget kontroversiellt med dem, möjligtvis med undantag för själva rosetten i vissa, mindre sofistikerade ögon.

Jag hade burit modellen till mindre formella outfits (förutom lackvarianten vilken passar till smoking) såsom sommarkostymer, uddabyxa och jeans. Funkar även utmärkt till shorts (även om jag inte är en stor förespråkare av detta plagg). Varför inte till badshortsen på stranden?

 


 

Ciapaccan. Randsydda, belgiska loafers i mocka från italienska Velasca.

Modell Henri från Belgian Shoes. Denna modell går utmärkt till smoking.

Från Belgian Shoes kommer också Traveler, här i canvas som ger en avslappnad känsla.


Italienska Rubinacci har en härlig modell i form av Murphy Intreccio, här i mörkbrunt skinn.

Baudoin & Lange har sin egen tolkning av belgiska loafers där rosetten är borttagen. Ett otroligt fint hantverk med supermjuk mjocka som anpassar sig efter foten, här i Dartmouth Green.

 

Text: Alexander Wiberg


Dela på Facebook
Tweeta