Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Chevaleresk presenterar: färganalysen

I dag ska vi presentera en liten guide, eller ett koncept om man så vill, som kallas färganalys. Detta spelade en stor roll i åttiotalsmodet och en bit in på nittiotalet men i dagens modevärld där allt skall kunna säljas till alla så talar man inte lika högt om det vilket är synd. Vissa menar […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-03-27 09:37  |  Lästid: 4 minuter

I dag ska vi presentera en liten guide, eller ett koncept om man så vill, som kallas färganalys. Detta spelade en stor roll i åttiotalsmodet och en bit in på nittiotalet men i dagens modevärld där allt skall kunna säljas till alla så talar man inte lika högt om det vilket är synd. Vissa menar att det är trams men vi hävdar det motsatta: hittar man de färger man passar i lyser man verkligen upp!

 

Vi vill tidigt poängtera att det här inte är vetenskapligt konstaterat på något sätt, och man kan naturligtvis bära de färger man vill bära. Man kanske inte bryr sig om att man passar bättre i en grå kostym än en beige och därför införskaffar båda. Men syftet med artikeln är att påvisa att du faktiskt harmoniserar bättre med vissa färger än andra, och inget färgverktyg förutom färganalysen har för oss varit i närheten av att uppvisa samma träffsäkerhet. Empiri, helt enkelt.


Konceptet går ut på att man utifrån hudton tar reda på vilka färger man passar i. Färgerna inkvarteras i fyra fack som är de fyra årstiderna; vår, sommar, höst och vinter. Om man har en gul ton i hyn passar man bättre i varma färger, om man har en blå hudton passar man bättre i kalla. Det skall sägas att detta är inget man ser med blotta ögat, utan det framträder först när man håller olika färger mot huden.

Vilka färger tillhör då vilken årstid, och vilka är varma och vilka är kalla? Här har någon tänkt till för färgskalorna utgår delvis ifrån hur årstiderna ser ut i de tempererade delarna av världen. Vi går igenom dem nedan.

 

Vår:

Varma, klara färger, även varma milda. Här hittas till exempel korallröd, terracotta, ljusgul, sand, snövit, taupe, mullvad, klart mörkblå, kornblå, pastellfärger, mintgrön, ljus oliv och nougat.
Att undvika: Vårar bör framförallt undvika svart, grått och stark rosa. Basen skall istället byggas kring klart mörkblå, beige, benvit,
 och ljust brun. Guld är metallen, inte silver.


Vårpersoner: Wiberg är en vår, liksom celebriteter som Kristian Luuk, Fredrik Skavlan, och Lasse Berghagen.

 

Höst:


Starka, naturnära och murriga färger, tänk en lövskog om hösten! Senapsgul, mörkbrun, kamel, tomatröd, benvit, buteljgrön, mörk oliv, stark orange, kakigrön, roströd och mörk sand. Metallen är guld, koppar och brons.


Att undvika: Höstar skall under inga omständigheter bära skära färger såsom lavendel eller babyblå, och verkligen inte rosa! Grått är bättre än svart men inte bra. Ej silver.
Höstpersoner: Vår käre reporter Felix med Örat mot verkligheten är en höst. Andra, kanske mer kända höstar är Kristofer Hivju, Clair Wikholm, Kronprinsessan Victoria och Lars Winnerbäck.

 

Sommar:


Kalla, brända och mjuka färger. Lavendel, puder- och smutsrosa. Klarvit. Mild marinblå, ljusgrå och duvblå. Ljus turkos, hallonröd och ljuslila. Plommon och akvamarin.


Att undvika: Orange i alla dess former! Även brunt och gult. Silver är den passande metallen, guld blir alldeles för dominant.
Sommarpersoner: Stina Dabrowski, Mette-Marit, Roberto Mancini och Ryan Serhant.

 

Vinter:


Starka, kalla och klara färger. Svart, kritvit och grafitgrå. Mörk turkos. Babyblå och vinröd. Aubergine. Citronskalsgul. Chockrosa, magenta och mörklila. Mörk marin. Tealgrön.


Att undvika: Allt murrigt och varmt framförallt såsom typiska jaktkläder. Beige är verkligen inte bra på vintern. Inte heller guld.
Vinterpersoner: Måns Zelmerlöw, Sean Connery, Seal, Sigge Eklund och Pierce Brosnan.

Hur vet man då vilken årstid man är? Det enda, trovärdiga sättet är naturligtvis att be någon färganalytiker att hjälpa dig, men det finns några hintar längs vägen. Till exempel är personer med svart hår och blå ögon nästan alltid vintrar. Mörkhyade är också oftast vintrar, medan ljushyade med mycket fräknar nästan alltid är varma i hyn. Har man rött hår är man också i stort sett alltid vår eller höst. Om det är knallrött så kan man kallt räkna med att man är höst. Men sedan blir det svårare. Två färger som är mycket bra att börja med när man vill ta reda på om man är kall eller varm är stark orange och stark rosa. Ta ett stort tygstycke och försök se vilken av färgerna du är i symbios med, vilken som lyfter dig. Den andra kommer att dra ner dig. Om du eller någon i din närhet äger läppstift i liknande färger kan du testa det på läpparna också. Är den rosa mer du är du kall, är den orange mer du är du varm. Guld (varm) och silver (kall) är också bra att jämföra med. Vad passar du bäst i?

 

 


Ja! Här lyser Måns i sin vinröda skjorta och allt ser harmoniskt. Även det svarta axelbandet passar in.

Nej! Här blir Måns neddragen och ser blek ut av de murriga och milda vår- och höstfärgerna.

Dela på Facebook
Tweeta