Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Whiskyglaset – för den rätta whiskyupplevelsen

Oavsett om man är en glad sippare, amatörprovare eller professionell master blender så är glaset av yttersta vikt för att få en så givande whiskyupplevelse som möjligt. Olika glas ger drycken olika attribut och dofter och smaker blir mer framhävda eller dämpade beroende på glasets karaktär och form. Det man vill åstadkomma när man provar […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-04-03 08:31  |  Lästid: 4 minuter

Oavsett om man är en glad sippare, amatörprovare eller professionell master blender så är glaset av yttersta vikt för att få en så givande whiskyupplevelse som möjligt.

Olika glas ger drycken olika attribut och dofter och smaker blir mer framhävda eller dämpade beroende på glasets karaktär och form. Det man vill åstadkomma när man provar whisky är en så dämpad alkoholupplevelse som möjligt när man doftar, alltför att hitta whiskyns nyanser. Chevaleresk går igenom ett antal klassiska whiskyglas och presenterar det nyaste tillskottet på marknaden.

Tumbler


Förmodligen, egentligen tvivelsutan, det vanligaste glaset per konsumerad centiliter whisky. Det är fortfarande det glas du oftast får din whisky serverad i på en restaurang eller bar. Säg då till. Påtala att det är trams. Be om något annat, ett vinglas är bättre! Tumblern är alldeles för bred upptill för att koncentrera doften och tyngden i glaset kan inge upplevelsen att whiskyn inte riktigt blir framträdande. För mycket glas, för lite sprit. Ett i det närmaste vulgärt whiskyglas. 

Betyg: 1 chevalereskhatt av 5

 

Glencairn


Glencairnglaset skapades specifikt för whisky i början av 2000-talet. Precis som alla andra respektabla whiskyglas är det tulpanformat. Detta möjliggör doftkoncentrering vid toppen. Glencairnglaset är betraktat som det officiella whiskyglaset och är vackert att beskåda liksom användbart vid provningar. Dock kan det uppfattas som lite otympligt p.g.a. den svampliknande foten och det erbjuder ingen doftsensation. Vi betraktar detta som det perfekta glaset när man vill ta steget ifrån tumblern. Och det vill man ju.

Betyg: 3,5 chevalereskhattar av 5

 

Sherrycopitan


Det här är det glas man ser de flesta professionella inom industrin använda. Tydligen användes det ursprungligen till sherry men dess form lämpar sig mycket väl för whisky också. Det påminner om ett vinglas i miniatyr och det känns sofistikerat. Formen gör det enkelt att temperera whiskyn och vi anser att det är fin balans mellan alkohol och dofter. Andra kan tycka att det är lite för koncentrerat upptill vilket gör att alkoholen upplevs starkare. Vårt vardagsglas.

Betyg: 4 chevalereskhattar av 5

 

Portoglaset


Whiskyklubbarnas glas. Allt som oftast det glas som används vid större provningar därute i stugorna. Kan det ha med dess ringa vikt att göra? Eller att det tar så lite plats? Behagligt att hålla i, lätt att snurra med och fin doft. Det man kan anmärka på, eller snarare det som vi anmärker på, är att glaset är lite, lite tjockt upptill vilket gör att man kanske inte får den där sofistikerade känslan vid inmundigande. Ändock, ett utmärkt whiskyglas

Betyg: 4 av 5 chevalereskhattar

 

Bugatti Kelch


Det i vårt tycke vackraste whiskyglaset är också det mest sofistikerade så till vida att mer komplexa whiskysorter här kommer till sin rätt. Äldre sorter (oftast är äldre sorter mer komplexa än yngre) är ibland så pass subtila i doften att de behöver lite hjälp, och inget glas kommer till undsättning mer än Bugattin. Per automatik blir ju då en ung, bråkig pinne med hög alkoholhalt ganska tuff i samma glas vilket drar ner helhetsbetyget.

Betyg: 4 av 5 chevalereskhattar

 

Orrefors Difference Mature Spirits


Här är det handblåsta glaset som Wiberg försökte blåsa i Smålands-avsnittet. Självklart har vi testat det under korrekta former och vi kan inte annat än att berömma det. Fördelen med glaset är att de flesta lagrade spritsorter kommer till sin rätt i denna modell, precis som namnet antyder. Den bästa egenskapen med glaset är att den reducerar spritens ”spritighet” avsevärt vilket möjliggör att det blir lättare att hitta alla härliga dofter.

Betyg: 4,5 av 5 chevalereskhattar (vinnare!)

 

Norlan Whisky Glas


Här är glaset som skall revolutionera whiskyvärlden och vi medger att tanken och konstruktionen verkar spännande. Tumblerns enda fördel gentemot de andra är att den möjliggör ögonkontakt när man har glaset i munnen. Så här har ett antal pionjärer skapat två glas i ett: en tulpanform i en tumbler för att kombinera det bästa av två världar! Vacker konstruktion med en härlig effekt via sina nyskapande invärtes räfflor: rullar man whiskyn låter det som klickande vågor. Dessutom sorteras den fräna alkoholen bort mer effektivt via oxidering tack vare räfflorna. Och färgen blir dessutom mer intensiv i glaset. Kostar en slant, men vi kommer onekligen prova. Recension följer!

Dela på Facebook
Tweeta