Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Sätt färg på din mörka kostym

Mörk kostym är an av de mest strikta klädkoderna och lämnar enligt oss bara utrymme för den mörkt blå eller mörkt grå kostymen, även om det accepteras med svart, mörkt grön eller mörkt brun. Skjortan bör vara vit, skorna svarta och slips eller fluga (slips enligt oss) skall bäras. Slipsen och näsduken kan verkligen sätta […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-04-12 15:54  |  Lästid: 5 minuter

Mörk kostym är an av de mest strikta klädkoderna och lämnar enligt oss bara utrymme för den mörkt blå eller mörkt grå kostymen, även om det accepteras med svart, mörkt grön eller mörkt brun. Skjortan bör vara vit, skorna svarta och slips eller fluga (slips enligt oss) skall bäras. Slipsen och näsduken kan verkligen sätta fart på denna utstyrsel, men vi har tittat på några andra knep för att göra klädseln mer livfull (om så önskas).

 

Följande är en definition av klädkoden ”mörk kostym” från klädkoder.nu:


”Mörk kostym är egentligen precis vad det låter som. Det innebär att man ska klä sig i en kostym i mörkare nyans, exempelvis mörkblå, mörkbrun eller mörkgrå. Svart kostym har traditionellt bara burits vid begravningar då svart signalerar sorg, men idag är det inte fel att bära svart då mörk kostym påbjuds. Byxor och jacka ska vara i samma tyg och färg. Väst får bäras men är inte ett krav. Skjortan ska vara ljus.

  • Kostym i mörk färg. Kavaj, byxa och eventuellt väst ska vara i samma tyg och färg.
  • Skjortan ska vara ljus, gärna vit.
  • Skorna ska vara svarta. Ett eventuellt skärp ska vara svart.
  • Slips eller fluga är obligatoriskt.”

Vår tolkning är alltså mörkblå eller mörkgrå kostym, vit skjorta och svarta skor. Sedan kan man leka mycket med skjorta och slips, och även kostymens mönster och i viss mån även dess kvalitet. Och varför inte spetsiga slag? Några andra förhållningsregler vi brukar använda oss av är att ha diskreta, tunna ullstrumpor, gärna ribbade. Helst i samma färg som byxorna så att klädseln förlängs, i värsta fall svarta som skorna. I stort sett aldrig lekfullt färgade till denna klädkod.

Men om man vill sätta extra elegans eller färg till denna klädkod, hur gör man då?

 


Hängslena

Undvik bälte tycker vi, det passar enligt oss bättre till informella outfits. Om du ändå vill ha det till mörk kostym är det ett svart som gäller för att matcha skorna. Satsa dock helst på hängslen som fästs i knappar inuti byxa. Ta även bort bälteshållarna i byxan om du ska bära hängslen. Detta kan en skräddare enkelt utföra. Hängslen ger flärd och en mer ”skräddaraktig” finish på din outfit, men framförallt säkerställer de att byxorna sitter snyggt och att skjortan hålls instoppad. Färgen på hängslena? Här kan man leka lite med mönster, men välj en sober färg, antingen tar du upp kostymens färg eller skornas, d.v.s. svarta.

Slipsnålen

Slipsnålen är en av de mer underskattade herraccessoarerna enligt oss, även om vi sällan bär det själva. Den lämpar sig bäst till enkelknäppt kostym (eftersom man knäpper upp den när man sitter ner och äter) och kommer i olika utföranden. Om det är en klassisk, vågrät slipsnål, se till att den är så nätt och stilren som möjligt. Inga logotyper, ej tjocka och klumpiga. Ett annat alternativ till den vanliga slipsnålen är en riktig slipsnål, dvs en sådan som har en nål i sig som du trycker igenom slipsen. Dess storhetstid är förbi men vi ser dem ploppa upp igen titt som tätt. Eton har till exempel släppt ett antal fina senaste åren. En viktig detalj för oss här är att inte blanda metaller. D.v.s. om din klocka är av silver bör din slipsnål vara det också, liksom metalldelen på hängslena. Silver eller guld rakt igenom med andra ord.


Lapel pin


En twist på din outfit är att sätta någon form av pin i kavajslaget, en så kallad lapel pin. Den allra finaste och mest stiliga enligt oss är en så kallad lapel chain, dvs en liten kedja som faller ner i bröstfickan vars huvud består av något vackert som sitter i det lilla hålet på kavajslaget. De kanske allra finaste hittas på The Armoury.

Ett annat alternativ är den klassiska blomman, men var försiktig! Det är lätt hänt att det förstör harmonin genom fel form eller färg. Till mörk kostym är det säkrast att välja en tone-in-tone eller i samma färg som slipsen om den är mörk. Undvik ljusa, och undvik de i tjockare siden då de har en tendens att se billiga ut. Diskret, nätt och enkelt är här ledorden om man vill ha en blomma.

Manschettknapparna


 

Givet inslag på listan. Ingen av oss på Chevaleresk bär faktiskt manschettknappar regelbundet men till mörk kostym är det ett trevligt inslag. Här kan man leka lite mer så länge man inte drar all uppmärksamhet till dem på ett negativt sätt. Återigen, om du bär silvriga eller guldiga, se till att övriga metaller som syns i din outfit är av samma sort. Fina manschettknappar hittas till exempel hos Benson & Clegg.

Slips och näsduk


Till sist måste vi nämna något om slipsen och näsduken. Eftersom i stort sett alla färger passar till mörkblått blir möjligheterna oändliga. Nästan samma sak med grått. Dock, ju mörkare mörkblå kostymen är, desto mer dissonans blir det med ljus slips enligt oss. Det mest formella är en mörk färg på slipsen med diskret mönster och vit näsduk. Om du vill ha en enfärgad slips och vit näsduk riskerar outfiten att bli ganska platt, förutom om kostymen har ett mönster eller om du väljer en enfärgad grenadineslips. Just grenadineslipsen är ett fantastiskt alternativ till mörk kostym med diskret mönster i sig. Fina grenadineslipsar hittar du till exempel hos Drake’s eller Shibumi Firenze.


Tänk på att de olika materialen skall harmonisera med varandra också. Har du en tunn och fin ull med mycket lyster passar sidenslips kanske allra bäst, om kostymen är något mattare kan du blanda in andra kvaliteter i slipsen, även om just printat siden får anses som det mest formella alternativet, till exempel från franska Hermès. Vi hävdar ju också att vi alla har vissa färger vi passar bättre i. Ta gärna upp en sådan färg i din slips för harmonisering. Ett annat litet härligt tips är att skaffa en vit näsduk i spets. Elegant och lekfullt på samma gång.

Dela på Facebook
Tweeta