Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Fem riktigt rökiga whiskys

Få saker är lika värmande som en riktigt rökig dram. Vi presenterar fem fina alternativ. De flesta av er känner säkert till varför en whisky blir rökig, och varför rökigheten varierar i styrka. Sädesslaget, som alltid är korn i single malt, måste blötläggas för att utvinna stärkelse som så småningom blir alkohol via destilleringen. Antingen […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-04-17 08:12  |  Lästid: 3 minuter

Få saker är lika värmande som en riktigt rökig dram. Vi presenterar fem fina alternativ.

De flesta av er känner säkert till varför en whisky blir rökig, och varför rökigheten varierar i styrka. Sädesslaget, som alltid är korn i single malt, måste blötläggas för att utvinna stärkelse som så småningom blir alkohol via destilleringen. Antingen kan man låta kornet lufttorka eller så kan man använda rök från torv, peat på engelska. Man skyfflar alltså in stora mängder torv i en eld och låter röken stiga upp genom ett tak varpå kornet vilar. Hur länge man röker kornet avgör till stor del hur rökigt det blir och man mäter detta i ppm, parts per million.

De fem varianterna varierar i rökighet, men alla är de tydligt rökiga. Gillar man rökig whisky är det här mycket bra alternativ, helt enkelt.


1. Big Peat

Typ: Blended Malt (flera sorters single malt ihopblandade)
Region: Islay
ABV: 46%
Pris: 511:-

Big Peat från oberoende buteljeraren Douglas Laing är en blandning av single malts från Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och självaste Port Ellen. Ung och frisk med citrus och aska.

2. Compass Box The Peat Monster

Typ: Blendet Malt
Region: Speyside & Islay
ABV: 46%
Pris: 699:-

Compass Box gör alltid spännande whisky. The Peat Monster är också en blended malt mellan Ardmore och Islay-malt där tjäran, saltet, askan och fenolerna är tydliga. Lite vax och honung som balans.


3. Ardbeg Uigedail

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 54,2%
Pris: 709:-

Man skulle kanske kunna säga att Ardbeg Uigedail är den rökiga varianten av Aberlour a’bunadh, d.v.s. den bästa standardutgåvan av rökig whisky i cask strength. Torkad frukt, nötter och tjära. Mycket rök. Vanilj, lemon curd, läder och oliver. Komplex och mäktig! Islay är rökön nummer ett och det märks väl här.

4. Benriach Peated Cask Strength Batch 1

Typ: Single Malt
Region: Speyside
ABV: 56%
Pris: 779:-

Benriach har börjat sälja mer och mer rökig whisky och det är härligt när Speysides frukt (Benriach har ett mycket fruktigt destillat) blandar sig med röken som i det här fallet är lugnare än Islays, mer åt hö. Vanilj och persika. 


9. Lagavulin 8 years

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 48%
Pris: 539:-

Ah, ett sådant vackert och felfritt destillat! Ren och rak rök, aska och tjära. Citron och apelsin. Jordiga toner, såväl som tydliga havstoner. Tång. Själva hjärtat av rökig whisky, skulle man kunna säga.

 

Text: Alexander Wiberg
Foto: The Whisky Exchange


Dela på Facebook
Tweeta