Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Svensk gin i världsklass

Nu är det vår. Det firar redaktionen med en GT. Eller mer korrekt, en gin & tonic. Vi vet, det kanske är lite väl tidigt, men vi kände att vi var tvungna att ta del av drycken från destilleriet vi besökte nyligen, nämligen svensk gin från Hernö. Hernö Gin är beläget i byn Dala, strax utanför […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-04-17 08:27  |  Lästid: 2 minuter

Nu är det vår. Det firar redaktionen med en GT. Eller mer korrekt, en gin & tonic. Vi vet, det kanske är lite väl tidigt, men vi kände att vi var tvungna att ta del av drycken från destilleriet vi besökte nyligen, nämligen svensk gin från Hernö.

Hernö Gin är beläget i byn Dala, strax utanför Härnösand i Ångermanland, således en del av det vackra världsnaturarvet Höga kusten. Företaget grundades 2011 av ginentusiasten Jon Hillgren. Han hade redan 1999 begett sig till London för att arbeta som bartender och fann där passionen till ginen. Efter en hel del studier, besök och provsmakande slog han alltså upp portarnatill sitt eget destilleri, som då blev Sveriges första, renodlade gindestilleri och även världens nordligaste.


Hernö Gin Distillery har en imponerande startuppställning. Där hittas Hernö Gin, Navy Strength Gin, Old Tom samt Juniper Cask Gin. De släpper även limiterade utgåvor som förra årets High Coast Terroir Gin som enbart bestod av kryddor och bär från Höga kusten (enbär, rönnbär, lingon och älggräs). Endast 212 flaskor släpptes och självklart är de alla slutsålda. Som ett kvitto på företagets kvalitet skördar de stora framgångar vid de största sprit- och gintävlingarna och de är de senaste tre årens mest framgångsrika gin sett till utmärkelser. Det är något som svensk att vara stolt över med tanke på vår korta ginhistoria. Extra roligt är också att ingredienserna är ekologiska samt att de använder eget källvatten. Självklart kylfiltrerar man inte heller, alltför att behålla produkten så naturlig som möjligt.

Den kanske tyngsta utmärkelsen av dem alla är också den mest glädjande för alla svenska GT-entusiaster: Hernö Gin har blivit utsedd till världens bästa gin för en gin & tonic av IWSC, International Wine and Spirits Competition. Det är därför vi firar första mars med en liten GT gjord på Hernö Gin. Vi kan bara instämma i att den smakar fantastiskt! Självklart har vi också, som de purister vi är, provsmakat den rent också. Märk väl att inget betyg ges i detta fall då vår ginkunskap inte är lika djupgående som vår whiskykunskap. Men ändock, vi vet vad som smakar bra och inte, håll till godo!

Hernö Gin

Typ: London Dry Gin
Land: Sverige
ABV: 40,5%
Ingredienser: enbär, koriander, citronskal (handskalade), lingon, älggräs, svartpeppar, svarta vinbär och vanilj


Doft: Frisk och härlig med enbär i spetsen, man kan även känna citronen. Det är ju nästan som om den redan är en färdig GT!

Smak: Nu börjar det roliga. Rulla runt den på tungans olika delar: citron där bak, enbär och lite koriander i mitten och sedan en ljuvlig pepprighet längst fram! Där finns även svarta vinbär.

Eftersmak: Lång och sammansatt.

Tillfälle: Med en tonic water i solskenet. Mycket trevlig gin!


 

Text: Alexander Wiberg
Foto: Hernö Gin

Dela på Facebook
Tweeta