Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Tre fina ölsorter att dricka i sommar

Det är svårt att inte tycka om Gotlands bryggeri. Ett av våra allra första micro- och hantverksbryggier har sedan 1995 stått för kvalitet och komplexitet och mycket tack vare den karismatiske Johan Spendrup har bryggeriet gjort en härlig resa. Han värdesätter hantverket och traditionen där just Gotland har spelat en stor roll. Noggrannhet i detaljer premieras […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-04-24 09:11  |  Lästid: 2 minuter

Det är svårt att inte tycka om Gotlands bryggeri. Ett av våra allra första micro- och hantverksbryggier har sedan 1995 stått för kvalitet och komplexitet och mycket tack vare den karismatiske Johan Spendrup har bryggeriet gjort en härlig resa.

Han värdesätter hantverket och traditionen där just Gotland har spelat en stor roll. Noggrannhet i detaljer premieras och man kompromissar inte med kvalitet. Råvarorna skall vara utsökta och bryggningen skall betraktas som konst. Resultatet blir då oftast bra och Chevaleresk har provat tre av deras dryga tjugotalet produkter.

 


Wisby Klosteröl

Wisby Klosteröl är bryggeriets första produkt, ett öl som fortfarande står sig starkt gentemot både svenska och internationella ölsorter. Bryggeriet tar stolthet i att det är det första färskölet som introducerades på marknaden.

Färg: en tjock öl med något dimmig kopparfärgad ton

Doft: exotisk frukt! Det tycker vi mycket om. Framförallt passionsfrukt från humlen. Malt.

Smak: fruktiheten återvänder tillsammans med beska från humlen och en rostig eftersmak


Servering: till halstrad gravlax och färskpotatis. Eller varför inte kallskuret kött, gärna lamm! Det här är en liten pärla, närhelst tropisk frukt hittas i öl blir det enligt oss en fin upplevelse. Fyra sorters malter och tre sorters humle säkerställer komplexiteten.

 

Wisby Pils

Pils kännetecknas ofta av riklig beska från humlen men i detta fall används bara aromahumle som inte bara ger beska utan också en trevlig blommighet. Dessutom är pilsen bryggd på kalkrikt vatten, d.v.s. hårt vatten (vanligtvis är pilsvatten mjukt) då Gotland har ett av Sveriges mest kalkrika vatten. Detta medför en mineralisk ton som gifter sig väl med humlearomen. Till sist är Wisby Pils delvis brygd på vetemalt vilket gör drycken mer avrundad i sin karaktär.

Färg: gyllengul färg med härligt ljus


Doft: har hittas karaktären: örtig humleblomma med frisk mineralitet och lätt rostad malt.

Smak: humlen kommer åter med en fin fyllighet och lång eftersmak som påminner om knäck!

Servering: husmanskost, gärna stekt fläsk med löksås eller stekt spätta med remouladsås.

 


Bushveld Bulldog

Till sist provar vi en IPA, Indian Pale Ale, med humle från enbart Sydafrika, vilket är en prestation i sig då sydafrikansk humle inte exporteras, Gotlands bryggeri köpte ett parti på plats! Bushveld är ett område i Sydafrika känt från boken Jock of the Bushveld. De fyra humlesorteran är Southern Promise, Southern Star, Southern Dawn och Southern Passion. Det låter spännande. Let’s go!

Färg: Gyllene

Doft: den aromatiska sydafrikanska humlen bidrar med fläder och citrus och tropisk frukt.

Smak: fin saftighet där smakerna liknar dem från doften, inklusive ananas och aprikos. Fyllig.


Servering: 8-12 grader, gärna till grillat

 

 

Text: Måns Zelmerlöw


Dela på Facebook
Tweeta