Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Två våriga bourbons

Det är ofta ganska trevligt att sippa på en fin bourbon under vårens solstrålar. Två sorter vi alltid varit lite nyfikna på och druckit alltför lite av är Bulleit Bourbon och Bulleit Rye. I dag har vi skrivit ner ordentliga noteringar. Det finns egentligen tre anledningar till att vi provade Bulleit från allra första början: […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-04-24 09:05  |  Lästid: 3 minuter

Det är ofta ganska trevligt att sippa på en fin bourbon under vårens solstrålar. Två sorter vi alltid varit lite nyfikna på och druckit alltför lite av är Bulleit Bourbon och Bulleit Rye. I dag har vi skrivit ner ordentliga noteringar.

Det finns egentligen tre anledningar till att vi provade Bulleit från allra första början: mycket fina flaskor, att de hade ett rågalternativ till sin bourbon (rye whiskey) samt att den är buteljerad vid fina 45% (många bourbonsorter är det). Faktum är att om den varit 40% hade vi med största sannolikhet låtit den vara, sådan är effekten av de extra fem procenten.

Liksom ca 85%  av USA’s bourbonsorter kommer Bulleit från Kentucky (man får kalla drycken bourbon även om den är destillerad utanför delstaten tvärtemot vad många tror). Naturligtvis kommer destilleriet med en historia, jänkarna är bra på det. År 1987 uppfyllde Thomas E. Bulleit, Jr., en livslång dröm om att återuppliva ett gammalt familjebourbonrecept genom att starta Bulleit Distilling Company. Tydligen gjorde hans farfars farfar Augustus Bulleit ett trevligt recept 140 år tidigare som var baserat mycket på råg vilket Thomas ville återskapa. Om han lyckats låter vi vara osagt, men den höga andelen råg bevaras än idag.


Båda Bulleits sorter är så kallade ”straights”. Det innebär att de har lagrats minst två år på aldrig tidigare använda kolade amerikanska ekfat. En bourbon måste dessutom enligt amerikansk lag innehålla minst 51% majs. Rent generellt är det samma sak med rye whiskey men då måste innehållet vara minst 51% råg. Inte heller får färgämnen tillsättas i någon av varianterna. Där ligger jänkarna före skottarna.

Något vi uppskattar är när man släpper så mycket information om en spritdryck som möjligt och i Bulleits fall får vi de olika beståndsdelarna till de två recepten:

Bourbon – 68% majs, 28% råg och 4% mältat korn
Rye Whiskey – 95% råg, 5% mältat korn

Vad förväntar vi oss då för smakskillnader mellan de båda sorterna? Om man pratar i breda termer så är bourbon sötare och kanske rundare via sin höga andel majs. Kanske att de har en tydligare kolaton också. Rågwhisky är lite vildare, mer rivig och har mer kropp. Men detta behöver nödvändigtvis inte innebära att så är fallet med Bulleit.


Bulleit Bourbon Frontier Whiskey

Typ: Bourbon
Region: Kentucky, USA
Ålder: ca 6 år
ABV: 45% (90 proof)
Pris: 325:-

Doft: Mmm, klassisk bourbon. Vanilj, kola, kryddor i form av vanilj och ingefära. Lätt fruktig, kanske apelsinskal. Honungen, alltid denna honung. Örter också, kamomill. Sirap. Fin komplexitet för åldern och det ringa priset.

Smak: Vi är så glada över att det är 45% för det ger whiskeyn en attack och smak! Det händer något! Nu mycket fruktigare. Sylt. Päron, apelsin, ananas, kokos. Mint och ingefära. Frisk och fräsch. Muskot och vanilj.


Eftersmak: Mest kryddig, som så ofta med bourbons. Lång.

Kommentar: Det här är prisvärd bourbon, så är det. Vår upplevelse är att det inte skiljer så mycket mellan ”standard” och hög klass i bourbonvärlden, men det är kanske att svära i kyrkan.

Betyg: 84 hattar av 100

Bulleit Rye Frontier Whiskey


Typ: Rye Whiskey
Region: Kentucky, USA
Ålder: ca 6 år
ABV: 45% (90 proof)
Pris: 359:-

Doft: Friskt! Citroner och ingefära. Apelsiner. Vetiver, en lätt parfymerad känsla men kryddigheten håller liksom tillbaka den. Honung dämpar också och gör den varm. Vanilj också, självklart.

Smak: Oj, här händer mycket. Citroner, kola, apelsiner, enbär, kardemumma, lavendel, fänkål. Den är opolerad men samtidigt rund på något sätt. Lite gräddig, fin kropp, bra alkoholstyrka.

Eftersmak: Kardemumma, kanel, vanilj. Kan låta juligt, men absolut inte som på ett sherrylagrat sätt.


Kommentar: Fin rågwhiskey! Vi har lite erfarenhet av rågwhiskey överlag men vi kan ändå känna att det här är bra!

Betyg: 83 hattar av 100. Bättre än många standard-single malts.

 

Text: Alexander Wiberg


Dela på Facebook
Tweeta