Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Så höjer vinglaset smaksupplevelsen

Att mat för det mesta smakar bättre på restaurang än hemma kanske inte så konstigt då den förhoppningsvis tillagas av duktiga kockar och på bra råvaror. Har du dock någonsin funderat varför vinet smakar bättre? Även om upplevelsen och servicen så klart bidrar till helhetsintrycket finns det en aspekt som ofta kanske förbises. Vinglaset! Hemma negligeras […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-05-03 11:57  |  Lästid: 2 minuter

Att mat för det mesta smakar bättre på restaurang än hemma kanske inte så konstigt då den förhoppningsvis tillagas av duktiga kockar och på bra råvaror. Har du dock någonsin funderat varför vinet smakar bättre? Även om upplevelsen och servicen så klart bidrar till helhetsintrycket finns det en aspekt som ofta kanske förbises. Vinglaset!

Hemma negligeras tyvärr detta faktum ofta. Enkla och billiga, eller designmässigt ekivoka, glas ställs fram och förvandlar i vissa fall ett magiskt vin till ett enkelt bordsvin. Så stor skillnad kan det nämligen vara när den sensoriska utformningen förbises. Samma vin, serverat i två olika glas, kommer inte bara dofta olika utan dessutom skilja i smak.

Smak är naturligtvis någonting subjektivt men det finns definitivt sätt att höja en vinkväll. Att dricka ur ett perfekt utformat glas av hög kvalitet höjer inte bara känslan och upplevelsen utan dessutom smaken i själva vinet. För ingen går väl i stövlar till kostym? Varför dricker då så många människor finviner ur Ikea-glas?


Riedel heter en glastillverkare som sedan många år tillbaka är krögarnas, sommelierernas och vinkännarnas självklara val för den ultimata vinupplevelsen. Riedel började producera glas redan år 1756 och har sedan dess förfinat och finslipat hantverket och kunskapen till perfektion. Den senaste serien vinglas från Riedel heter Veritas och är dessutom druvspecifik. Det innebär att det finns olika glas speciellt utformade för olika druvor.

Från vänster till höger:
• Riedel Veritas Old World Syrah
• Riedel Veritas New World Pinot Noir/Nebbiolo/Rose Champagne
• Riedel Veritas Cabernet/Merlot

Är detta ett enkelt knep för att sälja mer glas? Faktiskt inte! Smakskillnaden i ett perfekt tempererat vin serverat i ett Veritasglas kontra ett traditionellt vinglas är inget annat än sensationell. Till synes enkla pavor vin kan upplevas riktigt läckra och högkvalitativa flaskor blir helt magiska. Har du inte upplevt ett vin i den här typen av glas innan är det verkligen dags nu! Tror du mig inte? Testa själv! Det här är ett stalltips som bara inte får förbises!

Dela på Facebook
Tweeta