Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Alexander Wiberg: Här är whiskyn jag bara kan drömma om

Alla drömmer vi om något. Ju bättre vi mår, desto mer triviala saker drömmer vi om. I mitt fall handlar det ofta om att inneha eller provsmaka olika whiskysorter. Nedan listar jag de fem sorter jag allra helst skulle prova om jag fick välja fritt från världens whiskyförråd. Tyvärr kommer det, högst troligen, stanna vid […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-05-29 11:24  |  Lästid: 4 minuter

Alla drömmer vi om något. Ju bättre vi mår, desto mer triviala saker drömmer vi om. I mitt fall handlar det ofta om att inneha eller provsmaka olika whiskysorter. Nedan listar jag de fem sorter jag allra helst skulle prova om jag fick välja fritt från världens whiskyförråd. Tyvärr kommer det, högst troligen, stanna vid en dröm.

Sedan mitt whiskyintresse började för drygt tio år sedan har jag längs vägen förvärvat, om jag får säga det själv, stor kunskap kring whiskysorter. Jag är inte så duktig på tekniska tillverkningsprocesser eller hur många kopparpannor ett visst destilleri har, men jag kan mycket om smaker, dofter, olika destilleriers karaktärer samt världens utgåvor. Så blir det lätt när man provar mycket själv samt följer bloggar och nya utgåvor.

Väl inne i den mer avancerade whiskyvärlden har jag under åren har jag märkt att vissa flaskor ses på med högt aktade ögon, flaskor som anses legendariska och oåtkomliga för gemene man. Kanske ligger också däri mystiken och charmen kring dem. Vi har läst om dem flertalet gånger och sett dem vara till salu men det har aldrig varit tillfälle att hugga.


Gemensamt för de fem flaskor jag valt ut på min personliga ”drömlista” är att det är bland de mest aktade destillerierna. Kanske inte så konstigt eftersom nedan flaskor har varit en del i processen att skapa deras rykten. Två av destillerierna är nedlagda medan de andra tre fortfarande tillhör världens främsta. Gemensamt för flaskorna är också att man borde ha försökt köpa dem för åtta-tio år sedan: idag kostar de sanslösa pengar, säkert femtio gånger mer än 2007. Men drömma kan man alltid. Nedan presenteras alltså Wibergs fem drömwhiskies, utan inbördes ordning.

 

Springbank 1969 Signatory Vintage Cask Strength Collection

Typ: Single Malt
Region: Campbeltown
Destillerad: 12/2-1969
Buteljerad: 14/9-2009
Ålder: 40 years
ABV: 54,5%
Utgåva: 356
Lagring: Refill Sherry Butt
Ungefärligt värde: €13.000


Den högst rankade whiskyn alla kategorier på whiskybase.com, whiskyvärldens egen IMDB. Här får alla registrerade medlemmar rösta och de är många. Med 40 år i ett refillsherryfat erbjuder denna Springbank tydligen en komplexitet av sällan skådat slag. Frutkigheten ska vara massiv och eken aldrig dominant.

 

Bowmore 1966 Samaroli Bouquet

Typ: Single Malt
Region: Islay
Destillerad: 1966
Buteljerad: 1984
ABV: 53%
Utgåva: 720
Ungefärligt värde: €30.000


Kanske världens mest legendariska flaska. Italienska Samaroli (från grundaren Silvano Samaroli, 1939-2017) har för den italienska marknaden importerat några av de främsta flaskorna genom tiderna, men ingen mer berömd än denna. Bowmore från 60-talet är superlegendariskt (finns det ordet?) och erbjuder alltid fullkomliga explosioner av tropisk frukt men samtidigt komplexitet med nyanser av rök.

 

Karuizawa 1967 – The Whisky Exchange & La Maison du Whisky

Typ: Single Malt
Region: Japan
Destillerad: 1967
Buteljerad: 24/8-2009
Ålder: 42 years
ABV: 58,4%
Utgåva: 195
Lagring: Sherry Cask
Ungefärligt värde: € 15.000


Den japanska whiskyns kejsarbuteljering. The Whisky Exchange och La Maison du Whisky delade på detta fat från Karuizawa, sherrylagringarnas moder. Vid tidpunkten kunde man köpa en flaska för under 3000kr, vilket man då tyckte var oerhört dyrt. Nu är värdet ca 150 000kr. Och tänk att jag en gång var när att klicka hem en. Smakmässigt ska det vara en myriad av orientaliska och exotiska toner, men även klassiska och tunga sherrytoner. Kolla färgen…

 

Clynelish 1965 by R.W. Duthie & Co, bottled for Corti Brothers, Sacramento, USA

Typ: Single Malt
Region: Highlands
Destillerad: 1965
Buteljerad: 1986
Ålder: 21 years
ABV: 43%
Ungefärligt värde: okänt


Den minst kända av de fem buteljeringarna är från ett av mina tre favoritdestillerier. Clynelish har egenskapen att alltid vara bra, oavsett årgång och lagring, men Clynelish från 60-talet är speciell eftersom det är från gamla Clynelish, det som sedan blev Brora (se nedan). Sådan whisky har aldrig återskapats igen eftersom den har en metallisk och ”farmig” ton tillsammans med alla frukter och kryddor. Samt havet och kolet! Skall tydligen vara själva definitionen av komplex whisky. Förmodligen omöjlig att få tag i, oavsett köpstyrka.

 

Brora 1972 Rare Malts Selection

Typ: Single Malt
Region: Highlands
Destillerad: 1972
Buteljerad: 1995
Ålder: 22 years
ABV: 58,7%
Ungefärligt värde: € 5.000


Brora. Whiskykonnässörernas våta dröm. Clynelish blev som sagt Brora men lades ner 1983 (Clynelish fortsatte men med annan utrustning). Det som gör Brora unik är ovan nämnda farmighet, det erbjuder ett extra lager jag aldrig förr eller senare hittat i whisky. Tyvärr har jag bara provat Brora en endaste gång under en julpokerturnering (åkte ut för jag ville sippa ifred). 1972 är deras mest aktade årgång (som för så många andra) och denna utgåva den kanske största av alla.

 

Text: Alexander Wiberg
Foto: Whiskybase.com/Shutterstock

Dela på Facebook
Tweeta