Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Den chevalereska guiden till en lyckad whiskyprovning

Jag får ibland frågan kring hur jag tänker kring en whiskyprovning och faktum är att jag aldrig riktigt tänkt efter då det har kommit ganska naturligt. Nu, efter liten rannsakning, har jag tagit fram ett antal tips som kan få provningen att bli spännande, givande och rolig.   Steg 1 – Utrustningen Var ska man […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-05-29 16:51  |  Lästid: 7 minuter

Jag får ibland frågan kring hur jag tänker kring en whiskyprovning och faktum är att jag aldrig riktigt tänkt efter då det har kommit ganska naturligt. Nu, efter liten rannsakning, har jag tagit fram ett antal tips som kan få provningen att bli spännande, givande och rolig.

 

Steg 1 – Utrustningen


Var ska man då börja? Med utrustningen. Har du inte rätt tillbehör kan du lika gärna vaska provningen, och med tillbehör menar jag framförallt glaset. Har du inte rätt glas blir det en ingen utbildande eller rolig upplevelse. Vad är då rätt glas? Någon form av whiskyprovarglas, se vår tidigare artikel där vi testat olika whiskyglas. Detta eftersom du kommer doften mycket närmare. Allra roligast blir det om varje person har ett glas per whisky man skall prova då du enkelt kan jämföra doft från glas till glas. Här kan du köpa finfina provningsglas till ett bra pris. Det ger dessutom en lite lyxigare känsla att ha många glas. Det fungerar med ett eller två glas också på exempelvis fem whiskysorter, men då behöver man skölja ur emellan och förlorar lite av det jämförande doftperspektivet.

Tre sorters utmärkta provningsglas, från överst till underst Glencairn, portoglaset och sherrycopitan. Foto: whiskyfun.com

Man behöver inte skaffa en dosör förutom om man är många personer och whiskyn skall räcka till alla, då kan det vara skönt att veta hur mycket man häller upp per glas. Om du skaffar en, köp en tvåcentiliters. Det är ett bra mått att prova. Yrseln lär komma, men inte likafullt som vid en trea.

Doserare. Finns att införskaffa på whiskyshopen.com


Du behöver också en liten och vacker kanna vatten. Varför vacker? Bara för att. Se till att den är enkel att hälla ur så du inte överdoserar med vatten. Annars funkar det med en liten sked och ett glas också. Om man ska vara extra noggrann så alla får samma upplevelse vid vattning är pipett naturligtvis det bästa alternativet. Måtta försiktigt, det vill säga.

Ett annat värdefullt tips är att brygga lite kaffe samtidigt. Kaffe är en utmärkt gomrensare, mycket bättre än vatten, och samtidigt håller du dig pigg. Dessutom passar ju kaffe till många typer av whisky, särskilt söta, sherrylagrade sorter.

Foto: Sprinkles and Sprouts.

 


Steg 2 – Whiskyn

Alla de provningar jag hållit har haft någon form av röd tråd, undantaget är om jag provar flera sorter själv i nyfiket syfte. Den röda tråden kan vara vag eller stark, men ett givet tema är lättare att följa med i och man förlorar inte intresset längs vägen.

Vad kan då ett tema vara? Här finns en uppsjö av uppslag, t.ex. kan det vara en vertikalprovning från ett destilleri. På så sätt lär man känna en whiskys karaktär på djupet. Det kan även vara hur lagringen påverkar spriten. Flera destillerier erbjuder whisky med ungefär samma lagringstid och alkoholstyrka men helt olika typer av lagringar. Alltså är grunden densamma men resultatet blir helt annorlunda. Ett annat kul tema är att hitta whiskysorter som påminner om hur whisky smakade förr. Det har hänt otroligt mycket de senaste åren och drycken blir tyvärr, rent generellt, mer platt och teknisk, därför kan det vara intressant att gå back to basics.

Balvenie Single Barrel, överst first fill bourbon och underst sherry cask. Båda är buteljerade vid 47,8% och har spenderat hela sin tid i ett enda fat, det ena med sherry och det andra med bourbon. Ett utmärkt sätt att ta reda på hur ektyp påverkar spriten. Foto: thewhiskyexchange.com


Klassiska teman är också olika sorter av samma typ av lagring, ett särskilt årtal eller decennium, olika regioner eller olika sorters whisky. Så länge man hittar en tråd blir det ofta kul som sagt.

Det kan tyckas dyrt att ha en whiskyprovning. Allt är ju relativt men för att göra det mer prisvänligt är det såklart bra, och samtidigt kul, att vara många. Om man bara är ett litet gäng rekommenderar jag varmt att leta samples, d.v.s. småflaskor med 3 eller 6cl. Finns rikligt att välja på både här och här.

Vackra samples från Master of Malt.

Ibland kan man välja att hälla upp all whisky i förväg. Det kan vara bra om man dels vill se till att alla får lika mycket, dels för att whisky ofta mår bra av att andas i ca femton minuter. Kan ju också vara roligt såklart att hälla upp precis vid intagning för att se hur whiskyn förändras vid luftkontakt.


Steg 3 – Provningen

Till att börja med blir det en större upplevelse för de flesta om någon person är åtminstone lite påläst eller kunnig i ämnet. Jag har förmånen att vara bevandrad i ämnet och klarar av de flest frågor, för frågor uppkommer om engagemanget finns. Men det behöver inte vara så nördigt som mina kunskaper, läs på lite innan om vad ni skall dricka så kommer man närmare drycken.

 

Antal sorter och ordningen


Nu till tiotusenkronorsfrågan: i vilken ordning ska man prova whiskyn och hur många sorter ska man prova? Jag tycker 4-6 sorter, fem är optimalt enligt mig. Det blir inte för lite och du hinner inte tröttna. Den andra frågan är svårare. Det bygger mycket på kunskap och erfarenhet, men några riktlinjer finns:

 • Om de flesta sorter har liknande alkoholhalt, börja med de yngre. En äldre whisky är ofta mer komplex och smakar du på den yngsta sist kan den bli platt. Bättre att höja komplexiteten
 • Om den unga whiskyn är 59,5% och den äldre 42,1%, börja ändå med den äldre. Hög alkoholhalt kan vara rätt bedövande
 • Om du har någon sorts whisky som är mycket rökig, ta den i slutet. Rök tar enligt många över, så bättre att vänta med den.
 • Om du har både bourbon- och sherrylagrat hade jag tagit de sherrylagrade i slutet eftersom de (nu är jag väldigt generell) är lite mäktigare i karaktären.

Är det förvirrande? Förståeligt. Nedan ger jag ett exempel på fem sorter och en adekvat ordning:

 • Lagavulin 16, 43%. Rökig.
 • Aberlour A’bunadh, ca 59%, tung olorososherrylagring.
 • Highland Park 18. Lätt rökig, refillsherrylagring (mestadels)
 • Balvenie Single Barrel 12 years, 47,8%, bourbonlagring
 • Tomatin 1976, 51%, refillsherrylagring

Nu gjorde jag det svårt för mig, men min ordning hade blivit såhär:

 • Balvenie Single Barrel
 • Highland Park 18 år
 • Tomatin 1976
 • Lagavulin 16
 • Aberlour A’bunadh.

Inled med bourbonlagringen. Det är visserligen 5% skillnad i alkoholstyrka på Balvenie och Highland Park, men den skillnaden ”gör mindre skada” än om man inlett med Highland Parks lätta rök och sherry. Tomatin före Lagavulin via att den är så delikat i kontrast till Lagavulins rök, och Aberlour sist då det är en riktigt potent men varm käftsmäll! De här fem sorterna har ju dock ingen röd tråd alls. Lättare att sätta väl avvägd whisky i en bra ordning.


 

Doft, smak, eftersmak och balans

Nu är det dags att dofta. Dofta minst tre gånger vid varje sort. Första gången upptäcker du mest alkohol, andra gånger de tydligare dofterna och vid tredje gången och framåt kan du enklare urskilja nyanser, detta eftersom näsan måste vänja sig vid alkoholen först. Något annat jag märkt genom åren är att det är ännu lättare att urskilja doft efter att man smakat. Ett bra tips här är att inte skrika ut vad man hittar med en gång eftersom man blir påverkad av vad andra hittar. På samma sätt kan det vara bra att undvika att läsa på alltför mycket vad whiskyn ”bör” dofta och smaka. Kolla istället på det i efterhand.

Compass Box har roliga faktablad om sin whisky där man verkligen kan följa dess ursprung. Ju mer man vet om drycken, desto roligare blir det ofta.


Smaka nu. Rulla whiskyn i hela gommen, tungan uppfattar olika smaker på olika ställen. Ju oftare man rullar, desto roligare blir det och ju duktigare blir man. Jag lovar. Om man bara tar en klunk känner man bara eftersmak och då går en tredjedel av nöjet förbi. Till sist, upplev eftersmaken, den kan ibland vara lättare att urskilja än själva smaken. Tunn whisky stannar kvar kortare tid, det säger sig självt.

Om man vill kan man sätta betyg på varje whisky och då är skalan oftast 1-100 indelade i fyra grupper om 25 poäng vardera: doft, smak, eftersmak och balans eller helhetsuttryck. Allt över 85 poäng är enligt mig köpvärd whisky. 90 är inget att tveka på (om inte priset är absurt).

Benromach 10 years. Old school whisky, som att färdas tillbaka till 60-talet. Utmärkt om man vill lära sig hur whisky smakade förr. Skulle jag poängsätta de olika delarna får den 23 i doft, 22 i smak, 21 i eftersmak och 22 i balans. 88 poäng. Köpvärd, var ordet. Foto: thewhiskyexchange.com

 


Tips & trix

Vatten då? Aldrig när det är 46% eller under. Faktum är att jag aldrig tillsätter det om det är under 50% när jag tänker efter. Oftast är det bara vid ca 53-54% och uppåt. Men kul att testa i alla sorter om man vill, bara för att se effekten.

Ta doft- och smaknoteringar om du vill komma ihåg drycken! Det tar ganska lång tid innan du verkligen kommer ihåg karaktären hos en specifik sort. Vill du snabbt återvända för att se om du uppskattade drycken, skriv ner dina tankar.

En sak jag alltid visar vid provning är att rulla whiskyn ett varv i glaset. Luta glaset i 45 graders lutning och dra sakta glaset ett varv. Då kommer du se gardiner i whiskyn, d.v.s. droppar som långsamt rör sig ner mot glaset. Ju smalare dropparna är, desto alkoholstarkare är drycken, och ju långsammare de rinner, desto fetare konsistens har den.


Varva kaffe emellan dryckerna och se om det finns snacks som passar bra till, exempelvis mörk choklad. Var inte heller rädd för att uttrycka det du upplever eller inte upplever. Ofta är det individuellt vad man hittar, även om gemensamma element borde upptäckas. En uppskattad del av provningen jag brukar göra är att allra sist återvända till den första whiskyn man smakat. Om man hittat en bra ordning att prova dem i kan jag lova att man blir förvånad över hur annorlunda den smakar efteråt! Prova själva!

Dela på Facebook
Tweeta