Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Experten tipsar: Här är sommarens bästa roséviner

Sommartider är rosétider, det är sedan gammalt. För att få fram sommarens bästa roséviner behövde vi lite hjälp, det skall erkännas. Man kan inte vara expert på allt (men nästan), trovärdighet går först. En som däremot är expert är Johan ”Lagge” Lagergren, mannen som vann sommelier-SM endast 26 år gammal.   För inte alltför längesedan […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-06-25 11:50  |  Lästid: 4 minuter

Sommartider är rosétider, det är sedan gammalt. För att få fram sommarens bästa roséviner behövde vi lite hjälp, det skall erkännas. Man kan inte vara expert på allt (men nästan), trovärdighet går först. En som däremot är expert är Johan ”Lagge” Lagergren, mannen som vann sommelier-SM endast 26 år gammal.

 

För inte alltför längesedan ville vi i Sverige ha mörkare roséviner med saftliknande känsla. Lyckligtvis insåg vi att det är trams. Ge oss ett torrare, ett mer balanserat rosé där friskheten kommer i centrum. Detta är också någonting som Johan ”Lagge” Lagergren förespråkar, och han borde veta. För 10 år sedan vann han som yngste person i Sverige någonsin sommelier-SM. Då har man liksom smak- och doftsinne på en annan nivå än vi. Idag arbetar han dels som sommelier, dels med den egna vinimportsfirman Fine Wine Service där han erbjuder sin kunskap för att man som kund skall få hem de allra bästa vinerna.

Efter en diskussion, eller mer korrekt, en frågestund, över en kvällsrunda golf med Lagge fick vi mer klarhet i hur han tänker, och därmed hur man bör tänka, kring kvalitativa roséviner.


”För mig så är de bleka, lätt rosafärgade vinerna från Côte de Provence de viner som har bäst struktur och balans. De bästa vinerna är gjorda på druvan grenache och ju större andel av druvan i vinet desto bättre. Lokala vinproducenter säger att ett rosé från Côte de Provence som inte innehåller mer än 50% grenache går bort. För mig stämmer det då de bästa vinerna i mitt tycke innehåller uteslutande Grenache eller stora delar av druvan. Grenache ger vinerna fruktstruktur med elegans och ett mycket friskt och balanserat avslut. Den korta macerationen av druvans skal ger vinet den specifikt lätt rosa färgen och ett uns av strävhet. Det perfekta valet till varma sommardagar och nätter.”

Druvan Grenache noir, eller bara Grenache, kommer ursprungligen från Spanien. Foto: Istock

Johan ”Lagge” Lagergrens favoritviner kommer från Provence. Foto: Istock

Vidare frågade vi Lagge vilka sorter som är sommarens bästa roséviner. Vi medger att vi flertalet gånger stått framför roséhyllan eller letat i beställningssortimentet och känt oss osäkra, och därför tog vi tacksamt emot konkreta tips:

Det här tre är mina favoriter och ett måste till sommarens varma dagar. Som med alla viner så är det värt att gå upp lite i prisklass och gällande roséviner får du mycket mer kvalité för bara lite mer pengar

By Ott


Foto: Systembolaget

Producent: Domaine Ott
Årgång: 2017
Druvor: 70% grenache, 20% cinsault, 10% syrah
ABV: 13%
Pris: 159:-
Doft: Fruktig doft med inslag av jordgubbar, lavendel, persika och blodapelsin

By Ott är ett nytt vin från superproducenten Domaine Ott som länge producerat lätt fatlagrade roséviner som i min mening inte varit värda sitt höga pris. Men By Ott, som är ett lätt elegant rosé med mycket persikofrukt, gör vinet till en stor favorit och ett vin som speglar ursprunget och dess kvalité och tradition.”

Whispering Angel

Foto: Systembolaget

Producent: Chateau D`Esclans
Årgång: 2017
Druvor: Grenache, rolle och cinsault
ABV: 13%
Pris: 169:-
Doft: Bärig, nyanserad doft med inslag av smultron, örter, mineral, hallon och citrus


Whispering Angel från Château d´Esclans är ett lite mer kommersiellt vin som är mycket populärt i USA. Vinet görs på det gamla Swedish Match i Provence som köptes av Sacha Lichine efter han sålt de två slott han växte upp på i Bordeaux. Även om vinet görs i stora kvantiteter och mycket av druvorna köps in av odlare så är kvaliteten mycket hög och vinerna är mycket balanserade och friska. 

Rose et Or

Foto: Systembolaget

Producent: Château Minuty
Årgång: 2017
Druvor: Grenache och tibouren
ABV: 12,5%
Pris: 219:-
Doft: Intensiv friskhet med mycket frukt, särskilt persika

Rose et Or från fantastiska Château Minuty är det absolut bästa vinet för mig. Familjen Matton driver familjeegendomen strax utanför St Tropez där de producerar dessa fantastiska viner som för mig är måttstocken för ett klassiskt rosévin från Provence. Rose et Or som är deras prestigevin görs nästan uteslutande på Grenache som ger vinet fantastisk balans och full av solmogen persika i smak och doft.


Vi tackar Lagge så mycket och hoppas på att detta framgent blir ett vanligt förekommande inslag på chevaleresk.se. Nu skall sommarens bästa roséviner inhandlas och inmundigas!

 

Text: Alexander Wiberg

 

Dela på Facebook
Tweeta