Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Därför klär sig Wimbledon-spelarna alltid i vitt

Roger Federer jagar sin nittonde Grand Slam-titel på Wimbledon i år. Som vanligt och liksom alla andra gjorde han det i helvita kläder vilket är Wimbledons klädkod. Vi har tagit reda på varför och hur denna klädpolicy har förändrats genom åren. Wimbledon är den mest klassiska av de fyra Grand Slam-turneringarna och också den äldsta. […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-07-10 17:10  |  Lästid: 4 minuter

Roger Federer jagar sin nittonde Grand Slam-titel på Wimbledon i år. Som vanligt och liksom alla andra gjorde han det i helvita kläder vilket är Wimbledons klädkod. Vi har tagit reda på varför och hur denna klädpolicy har förändrats genom åren.

Wimbledon är den mest klassiska av de fyra Grand Slam-turneringarna och också den äldsta. Man kan även okontroversiellt hävda att det är den mest prestigefulla. Faktum är att det är världens äldsta tennisturneringen alla kategorier och sedan 1877 har den spelats utomhus på gräset på All-England Club. Turneringens färger är mörkgrönt och lila men spelarna har sedan slutet 1800-talet burit helvitt. Varför?

När tennisen började spridas i överklassen i England var det huvudsakligen en social sport med vackra och kanske något opraktiska kläder. För att då förhindra synliga svettfläckar (tar emot att skriva det ordet) började man spela i helvitt som i motsats till mörkare toner döljer detta väl. Det ansågs ofint med svett helt enkelt, särskilt på kvinnor. Den helvita klädkoden började då appliceras i Wimbledon. Även US Open hade denna regel men den togs bort 1972, ett tecken på samtida tolerans och mindre strikta traditioner. Wimbledon har gått motsatt väg senaste åren.


Wimbledon under 1910-talet spelades i långbyxa och hellång kjol. Foto: Shutterstock

På 70- och 80-talen var Wimbledons officiella ställningstagande färgmässigt att kläderna skulle vara i huvudsak vita. Det innebar att nyanser av andra färger var tillåtna, framförallt i ränder och kragar. Märk väl, vitt var fortfarande den mest använda färgen i dåtidens tennisvärld så det skiljde inte så mycket mellan de olika turneringarna. Alla tycktes inte uppskatta den strikta klädkoden i Wimbledon, fortfarande spekuleras det i att Agassi struntade i att spela Wimbledon tidigt i karriären eftersom han inte kunde använda sina ökända jeansshorts. När han väl ställde upp 1991 var farhågan att han skulle ställa upp i dem ändå. När han väl kom ut på gräset var han klädd i helvitt från topp till tå, till och med glasögonbågen var vit!

Andre Agassi i Wimbledon 1991.

Björn Borgs klassiska Fila-outfit från Wimbledon 1980 hade inte varit tillåten i dag.

Inte heller Boris Beckers från sent 80-tal.

 

Strikt på ny nivå

1995 så valde turneringen att bli än mer strikt då man valde att ändra klädkoden till ”nästan helt i vitt”. Detta omöjliggjorde vissa mönster och färger på bandanas och kepsar. Till exempel uppstod en kontroversiell situation med Federers skor 2013. Som regerande mästare spelade han i Nikeskor med orange sula och orange swoosh på kläderna vilket inte uppskattades av Wimbledon. Han klarade sig undan sportslig bestraffning men till nästa omgång var sulan ändrad till vit. Federer, som ändå får anses som en purist och traditionalist i många av sportens avseenden, sade då att ”jag tycker att det är för strikt”.

Nästkommande år, 2014, svarade Wimbledon genom att utfärda ett manifest med 10 punkter vilket alla spelare var tvungna att förhålla sig till. Återigen valde de att bli än mer konservativa. Fyra av dem berörde klädkoden och var enligt följande:


  • Vitt inkluderar inte benvitt eller gräddfärgad
  • Det får endast vara en enda rand med annan färg ej bredare än en centimeter
  • Alla färgade underkläder som antingen är eller kan vara synliga under spel (inklusive på grund av svettning) ”är inte tillåtna
  • Tävlande måste klä sig i lämplig tennis klädsel som är nästan helt vit och detta gäller från den punkt som spelaren går in i anslutning till banan (klädtillverkarnas logotyper är undantagna)

Det sistnämnda fick kanadensiskan Eugenie Bouchard, finalist i singeln 2014, erfara 2015. I första omgången bar hon en svart sport-bh vilket domaren uppmärksamma och ringde tävlingsdirektören under pågående match! Det blev inte heller denna gång någon sportslig konsekvens (dock förlorade Bouchard matchen) men Wimbledon fick mycket kritik för denna strikta tolkning.

Tim Henman spelade under 2000-talets början i en outfit från Adidas med en rand som idag hade varit otillåten.

Federers ökända Nikeskor som matchen efter hade ändrats till vit sula.

Federer under Wimbledon 2009. Denna outfit hade klarat reglerna då guldranden är centimetertjock.

Sammanfattningsvis så blir Wimbledon allt striktare, kanske i linje med britternas samtida föreställning om omvärlden i stort (Brexit). Vi på Chevaleresk är kluvna. Medan vi uppskattar traditioner (som inte är makalöst bisarra) så kan man kanske lätta lite på trycket. En orange sula eller svart bh under en vit klänning känns inte alltför omskakande. Men det är inte helt enkelt att argumentera med konservativa britter i allmänhet eller världens äldsta och mest prestigefulla turnering i synnerhet. Vad väntar härnäst? Återgång till vita bollar? En millimetertjock rand? Vitt skall det vara, det tillhör, men en liten rand eller två i guld är alltid trevligt tycker vi!

Text: Alexander Wiberg.
Foto: Shutterstock, Nike Tennis

Dela på Facebook
Tweeta