Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Topplistan: 7 klassiska parfymer

Parfymen är för många ett givet inslag i accessoarkitet. Det finns en uppsjö av dofter och tillverkare därute och ofta är det svårt att orientera sig bland alla dofter. Ett enkelt tips i valet av doft kan vara att införskaffa en tidlös och klassisk sådan. Vi har valt ut våra favoriter av klassiska parfymer. Vårt […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-04-12 15:35  |  Lästid: 3 minuter

Parfymen är för många ett givet inslag i accessoarkitet. Det finns en uppsjö av dofter och tillverkare därute och ofta är det svårt att orientera sig bland alla dofter. Ett enkelt tips i valet av doft kan vara att införskaffa en tidlös och klassisk sådan. Vi har valt ut våra favoriter av klassiska parfymer.

Vårt sätt att definiera klassisk parfym utgår från livslängd, kvalitet, popularitet samt möjligheten till att bestå länge till. Utbudet är fortfarande stort efter dessa fyra pelare så i slutändan handlar det om personliga preferenser. Samt en liten tvist nostalgi, som ni kommer märka. När urvalet var slut hade vi sju dofter vi ville presentera. En av dem är påväg att bli en klassiker, en av dem är som sagt supernostalgisk och de andra är…klassiska. Gemensamt är ju också att de alla dofter gott såklart. Så varsågod, nedan följer vår lista över våra favoriter när det kommer till klassiska parfymer.

 


Christain Dior Eau Sauvage Edt

Doften är Diors signaturdoft och har funnits på marknaden sedan 1966 och är mycket populär än idag. Trots sina dryga 50 år i handeln så är den fortfarande lika aktuell med sin friska citrusdoft. Andra toner som hittas är rosmarin, lavendel, basilika, vetiver och mossa.

 

Acqua di Parma Colonia (Wibergs favorit!)


Italiensk parfymkonst. Sedan 1916 har parfymen funnits tillgänglig och det var den första från Acqua di Parma. Tonerna här påminner om Diors men vid jämförande är det tydliga skillnader. Orientaliskt trä såsom ceder, citrusfrukter, lavendel och rosmarin. Elegant parfym, tidlös.

 

Penhaligon’s Blenheim Boquet 

Oerhört vacker flaska, liksom alla Penhaligon’s. Blenheim Boquet är 115 år gammal men receptet är lika tilltalande. Historien är rik då Blenheim Palace är och var hemvisten för familjen Marlborough i England. I doften hittas åter dessa härliga citrusfrukter i form av lime och citron tillsammans med lavendeln, mysk, tall och svartpeppar. En parfym till smokingen.


 

Creed Green Irish Tweed

Denna megapopulära doft är yngre än man kanske först tror då den såg ljuset på 1980-talet. Dock fick den snabbt berömmelse världen över då flertalet Hollywood-skådespelare valde att bära den, t.ex. Robert Redford och Richard Gere. Företaget är dock mycket äldre än så och stammar från London, men via denna parfym är huset nu baserat i Frankrike och har parfym som huvudsyssla. Verbena, citrus, vetiver, viol, basilika, ambra och cederträ i fullständig harmoni.

 


Guerlain Vetiver

Också en superklassiker, denna från 50-talet. Vetiver är ett asiatiskt gräs från vilkas trådar man utvinner en väldoftande olja. På 50-talet blev det en populär parfymkomponent och Gueralins Vetiver får ses som originalet. Frisk med trä i basen, elegant med tonkaböna, muskot och tobak. Naturlig.

 

Byredo Sunday Cologne (Måns vinnare!)


En personlig favorit från svenska Byredo som tagit parfymvärlden med storm. Även om alla deras dofter skall vara unisex så attraherar denna männen. Bergamot, stjärnanis och kardemumma. Lavender, mossa och vetiver. Näve och rökelse. En maskulin doft som kommer att bli en framtida klassiker.

 

 Lagerfeld Classic

Nostalgiparfymen. Hur ofta har man inte hört att ”den här har min pappa”, eller ”den här hade min morfar”. Det är den mest orientaliska doften av våra sju, och också den minst friska och mest mustiga. Sedan 70-talet har den funnits där med sina toner av jasmin, ceder- och sandelträ, ekmossa och mysk. I toppnoterna hittas också balanserande citrus. Inte så modern, men klassisk som få.


 

Text: Alexander Wiberg

Dela på Facebook
Tweeta