Chevaleresk

Chevaleresk

Chevaleresk

En till King Sites webbplats

Wiberg recenserar: Loafers från Morjas

Förra året blev jag introducerad till en ny skotillverkare från Sverige vid namn Morjas med produktion i Spanien. Skorna är randsydda och företaget kan erbjuda en attraktiv prisbild tack vare att de skippat mellanhänder helt. Igår damp det första paret ner i brevlådan och självklart tog vi ut dem på en liten promenad i solskenet.   Grundaren […]

magnuskvandal  |  Publicerad 2018-06-25 10:51  |  Lästid: 4 minuter

Förra året blev jag introducerad till en ny skotillverkare från Sverige vid namn Morjas med produktion i Spanien. Skorna är randsydda och företaget kan erbjuda en attraktiv prisbild tack vare att de skippat mellanhänder helt. Igår damp det första paret ner i brevlådan och självklart tog vi ut dem på en liten promenad i solskenet.

 

Grundaren till Morjas heter Henrik Berg vilken växte upp i södra Spanien. Enligt egen utsago föddes där fascinationen till hantverk och skor. Skapandet av skorna tycks ha ett nostalgiskt värde då de ämnar fånga in minnen från barndomen inbäddade i doft av citron där just loafern stod i centrum. Eftersom jag själv är en nostalgijagare fann jag berättelsen inspirerande men framförallt var det självklart skon och priset som gjorde att jag utforskade mer.


Tanken med skorna är att de skall kombinera traditionella tillverkningsmetoder från Spanien med skandinavisk twist i designen. Skorna är som ovan nämnt randsydda med lädersula och gjorda för hand i en fabrik i Spanien med skinn och mocka av god kvalitet. Ambitionen är att förändra lyxskosegmentet genom att kunna erbjuda högkvalitativa skor till en bråkdel av priset via att man skippar påslag från importörer, distributörer och återförsäljare.

Om man är gravt skointresserad som undertecknad blir detta genast intressant. Problematiken som skosamlare (för de flesta) är att det ofta skenar iväg rent ekonomiskt och man vill ibland, kanske alltid, maximera värdet i det man köper. Dessutom vill man bara ha fler skor, sådan är skodrogen. När jag då kikade in på Morjas hemsida och hittade deras penny loafer Arrebol kändes det därför rätt givet att testa.

Till saken hör att jag sedan ett tag varit på jakt efter en penny loafer i oxblod men inte lyckats hitta en som kändes köpvärd. Senaste tiden har min smak även förändrats något där jag blivit mer inne på rundare läster på loafers och Morjas signaturläst 001 med mediumbredd och rund tå tilltalade mig mycket. Dessutom är det kalvgrainskinn vilket upplevs, och ofta är, mer robust, vilket i kombinationen med loaferns nätta natur skapar en intressant dynamik.

Generellt sett köper jag inte skor på nätet innan jag vet hur skon upplevs eller vilken storlek jag skall ha, men jag litade på att min vanliga 7,5 skulle passa. Det nervösa ögonblicket när skorna provades igår blåste snabbt förbi, storleken var perfekt. Dags att gå ut och promenera!


 

Testkörningen

Jag slog en pling till Michael, vår informella fotograf, och vi vandrade runt en timme på Kungsholmen i Stockholm för att ta några bilder och skaffa mig ett omdöme kring skon. Det som förvånade mig mest, och samtidigt gladde mig, var att skorna inte upplevdes så hårda. Min erfarenhet av spanska skor är annars att de initialt kan vara mycket hårda för att sedan ge med sig successivt. Här kändes det ganska mjukt redan från början. En annan positiv sak var att jag som plattfotad upplevde en trivsam mjukhet, dämpning och följsamhet i sulan. När en lädersula är välkonstruerad är de nämligen ofta mycket behagliga att gå i – mer flexibla än gummisulan – och här överträffade de mina förväntningar. Djupet i skinnet är dessutom imponerande och i solljuset lyser de verkligen upp.

  

Sammanfattningsvis så är jag positivt överraskad över skon. Det jämförelsevis låga priset för en randsydd sko gjorde att jag inte riktigt visste vad jag skulle förvänta mig men den levererade. Eftersom jag nu vet hur kvaliteten är samt att den är true-to-size kan jag tryggt rikta in mig på nästa par.


Text: Alexander Wiberg
Foto: 
@metropolis/morjas.com

Dela på Facebook
Tweeta